UINTI JA HENGENPELASTUS

Tehtävät ennen jaksoa

  1. Tutustu uinnin opetusmateriaaleihin esimerkiksi sivuilla http://www.koulukanava.fi/liikunta/sport/index.htm sekä http://www.suh.fi/toiminta/materiaalisalkku ja poimi näistä käyttökelpoisimpia ideoita uinnin alkeisopetukseen.
  2. Etsi itsellesi tällä hetkellä käytössä oleva uinnin tavoitetaulukko (Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto) ja selvitä, mitkä ovat uinnin alkeismerkin, harrastusmerkin, taitomerkin ja uimakandidaatin tutkinnon vaatimukset, ks. http://www.suh.fi
  3. Selvitä uinnin alkeisopetuksen eteneminen ensimmäisiin uintiliikkeisiin saakka. Anna jokaisesta vaiheesta myös muutama valaiseva käytännön esimerkki.
  4. Käy seuraamassa ennen omaa uintijaksoa 1-2 uimaopettajan ohjaamaa uintituntia ja kiteytä keskeisimmät havaintosi paperille koskien opetustilanteiden organisointia, oppilaiden oppimista ja turvallisuuden huomioon ottamista ko. tunnilla.
  5. Selvitä, mitä tarkoitetaan vesiliikunnan mekaniikalla ja miten se liittyy uinnin alkeisopetuksen etenemiseen.
  6. Pohdi, mitä kaikkea sana vesiliikunta pitää sisällään.
  7. Pohdi omiin kokemuksiisi ja lähdeviitteeseen nojaten, miten oppilaasta
    huomaa, että hän pelkää vettä (Anttila, E. 1999. Soveltavan uima-opetuksen opas.)
  8. Pohdi, minkälaisia mahdollisuuksia erityistä tukea tarvitsevalla lapsella on osallistua vesiliikunnan opetukseen. Mitkä toimenpiteet vaativat soveltavaa käytäntöä pukeutumis- ja peseytymistilanteissa, mitkä allastiloissa?
  9. Kirjaa ylös omia kokemuksiasi vesiliikunnasta ja keskustele opiskelutovereittesi kanssa, mitkä niistä ovat edesauttaneet ja mitkä ehkäisseet vedessä liikkumisen oppimistasi.