Opintojakson suorittamisohjeet
Monitieteisen opintojakson suorittaminen vaatii opiskelijalta runsaasti aikaa ja sitoutumista, sillä se rakentuu opiskelijoiden aktiiviseen toimintaan ja yhteistyöhön. Tavoitteena on oppia tekemään kysymyksiä ja ratkaisemaan niitä tutkimuksellisin ottein.
Jakso koostuu erilaisista opintomateriaaleista, oppimistehtävistä, verkkokeskusteluista ja pienryhmätyöskentelystä. Jokaiseen osioon liittyy avauksia teoreettisiin keskusteluihin. Perustekstien lisäksi tarjolla on lisäkirjallisuutta, johon tutustumalla opiskelija voi syventää perehtyneisyyttään itseään kiinnostaviin osa-alueisiin.
Verkko-opiskelussa korostuu kirjoittamisen merkitys. Osallistujat ilmaisevat itseään kirjoittamalla eikä siinä voi reagoida yhtä nopeasti ja spontaanisti kuin kasvokkain kohdatessa. Keskustelu on kommentointia ja ajattelua kirjoittamalla. Se luo oivallisen tilan tieteellisen kirjoittamisen ja argumentoinnin harjoittelulle. Tämä on yksi sen vahvuus. Verkkokeskusteluun ja -kirjoittamiseen löydät lisää ohjeita netiketistä.
Opintojakson suorittaminen koostuu erilaisista oppimistehtävistä, joita tehdään yksin ja pienryhmissä sekä keskustellaan keskustelualueella. Tehtäviin liittyviä artikkeleita käydään läpi pienryhmissä. Oppimistehtävien tavoitteena on tukea opiskelijoiden oppimis- ja tiedon tuottamisprosesseja unohtamatta oppimisen yhteisöllisiä ulottuvuuksia.
Ensimmäisellä kerralla jakaannutaan 6 opiskelijan pienryhmiin, joissa yhteistoiminnallisen oppimisen avulla tutustutaan artikkeleihin. Jokaiselle pienryhmälle muodostetaan oma keskustelualue, jolla ne voivat käydä ryhmän sisäisiä keskusteluja. Tämän jälkeen jokainen ryhmä esittelee vuoroviikoin artikkeleiden keskeisen sisällön muille opiskelijoille keskustelualueella. Artikkelista kirjoitetaan kommentoiva alustus, jonka tavoitteena on virittää keskustelua keskustelualueella. Alustuksen suositeltava pituus on kaksi sivua. Kukin ryhmä vastaa keskustelun käynnistämisestä, ylläpidosta ja tekee yhteenvedon käydyistä keskusteluista. Keskustelu käydään maanantaista perjantaihin ja yhteenveto käydystä keskustelusta tulee toimittaa seuraavan viikon tiistaina keskustelualueelle.
Opettaja ja tuutori seuraavat keskusteluja ja osallistuvat niiden ohjaamiseen esittämällä kommentteja ja kysymyksiä. Ryhmien tekemien yhteenvetojen kommentointi. Jokaisen osion tehtäväalueella on tarkemmat ohjeet.
Opitun arviointi
Opintojen arvioinnissa kiinnitämme huomiota sekä opiskelijoiden aktiiviseen osallistumiseen ryhmätyöskentelyyn ja verkkokeskusteluun että oppimistehtäviin ja oppimispäiväkirjaan/esseeseen.
Jokainen opiskelija arvioi omaa pienryhmän toimintaa ryhmänä sekä omaa osallistumistaan siihen. Arvioinnissa voi kiinnittää huomioita ryhmän työskentelyilmapiiriin, tehtävien jakoon ja vastuunottamiseen.
Myös koko opintojakson toteuttamiseen, työskentelymuotoihin ja käytettyihin materiaaleihin tullut palaute on tarpeen. Saamaamme palautetta käytämme verkkokurssin arviointiin ja kehittämiseen.
Muuta:
* jos sinulla on ongelmia verkon kanssa, niin ota yhteyttä tuutoriin. mitä.
* chat vastaanotto maanantaisin klo 14-15 on tarkoitettu yleisiin kysymyksiin ja henkilökohtaiset kysymykset voit esittää sähköpostilla
Vinkkejä:
Hyödyntäkää kirjaston tarjoamia elektronisia palveluja (esim. ebscon lehtiluettelo, josta löytyy esimerkiksi Gender and Education, Educational Theory, Teachers College Record, Harvard Educational Review)
Jaana Saarinen, 2002.