Tekniset ohjeet
Kasvatuksen sukupuolistavat käytännöt -opintojakso koostuu viidestä WebCT:ssä sijaitsevasta osiosta, jossa kussakin ensimmäistä osaa lukuun ottamatta on opettajan laatiman johdantotekstin lisäksi tehtävänannot, tehtävien suoritus- ja purkuohjeet sekä kirjallisuuslähteet. Lähteet on jaoteltu kolmeen osaan: tehtäviin suoraan liittyviin artikkeleihin, www-lähteisiin sekä oheismateriaaliin.
Kurssin sisältömateriaali löytyy selainikkunan vasemmalla reunalla olevan Kurssivalikon kohdasta Sisällysluettelo.
Jokaisessa Sisällysluettelossa näkyvässä sisältömateriaali-osiossa on oma teemansa, lähdemateriaalinsa ja tehtävänsä. Tehtävät puretaan joko pienryhmässä tai kaikkien kurssilaisten kesken. Jokaisen tehtävänannon jälkeen kerrotaan, millä välineellä kyseinen tehtävä puretaan. Tehtävien purkuun käytetään pääasiassa WebCT:n omaa keskustelualuetta.
Ensimmäinen osa on nimeltään Avauksia ja se koostuu opettajan laatimasta johdantotekstistä sekä kurssia suunnitelleiden ja toteuttaneiden ihmisten esittelyistä. Avauksia-osiossa annetaan myös opintojakson tehtävä.
Osioissa I - IV kirjallisuuslähteiden ja kurssin opettajan kirjoittamien tekstien kautta paneudutaan kasvatuksen ja sukupuolten suhteisiin. Keskustelutehtävien avulla jokaisessa osiossa keskitytään muutamiin opintojakson kannalta keskeisiin kysymyksiin.
WebCT:n Kurssikalenterista näet opintojakson aikataulun. Voit lisätä Kurssikalenteriin myös omia henkilökohtaisia merkintöjäsi. Toiminnolla Yhteenveto saat listan opintojakson aikataulusta, jonka voit tarvittaessa tulostaa itsellesi.
Opintojakson aikana kommunikointiin käytetään WebCT:n omaa sähköpostia ja Keskustelualuetta. Sähköposti toimii samalla periaatteella kuin mikä tahansa muu sähköpostijärjestelmä. Tarkemmat sähköpostin käyttöohjeet löytyvät selainikkunan yläreunassa olevasta Ohjeet-linkistä, joka sijaitsee samassa rivissä WebCT logon kanssa. Kohdasta Ohjeen hakemistoon pääset ohjeiden hakemistosivulle ja sieltä edelleen kohtaan Sähköposti.
Kasvatuksen sukupuolistavat käytännöt opintojakson keskustelualue on viiteen osaan. Keskustelualueen otsikon Yleinen alla käydään kurssikeskustelut. Teknisiin, visuaalisiin tai toiminnallisiin ominaisuuksiin liittyvä keskustelu on ohjattu Metakeskustelu-otsikon alle(ks. lisää aiheesta Ohjeiden Keskusteluohjeista kohdasta Metakeskustelu).
Keskustelualueen otsikon Esittelyt alle talletetaan Avauksia osion ensimmäinen tehtävä, eli opiskelijoiden, opettajan ja tuutorin esittelyt. Keskustelualueen käyttöön löytyy tarkempia ohjeita selainikkunan yläreunassa olevasta Ohjeet-linkistä, joka sijaitsee samassa rivissä WebCT logon kanssa. Kohdasta Ohjeen hakemistoon pääset ohjeiden hakemistosivulle ja sieltä edelleen kohtaan Keskustelut.
Ohjeita WebCT:n käyttöön löytyy enemmänkin WebCT:n omista ohjeista. Ennen kurssin alkua kannattaa tutustua ainakin ohjeiden Sähköposti, Chat, Kalenteri ja Keskustelut -osioihin. Kaikkia WebCT:n omissa ohjeissa mainittuja ominaisuuksia ei ole käytössä Kasvatuksen sukupuolistavat käytännöt verkko-opintojaksolla, joten älä huolestu, vaikket omasta näkymästäsi löydäkään kaikkia WebCT:n ohjeissa mainittuja toimintoja.
Tiedonhakulinkkejä
Elektronisten, tieteellisten tietokantojen käyttöohjeita löytyy monien yliopistokirjastojen verkkosivuilta.
Taideteollisen korkeakoulun kirjastoaiheinen sanakirja auttaa alkuun hakukäsitteiden hahmottamisessa:
http://www2.uiah.fi/virtu/materiaalit/
tiedonhakuopas/
sanasto.html
Myös Helsingin yliopiston kirjaston tiedonhaun verkkokurssin sanasto on hyödyllinen:
http://www.opiskelijakirjasto.lib.helsinki.fi/koulutus/
verkkokurssi/sanasto.htm
Helsingin yliopiston tiedonhaun verkkokurssi on oiva perehdytystyökalu tiedonhaun saloihin
http://www.opiskelijakirjasto.lib.helsinki.fi/koulutus/
verkkokurssi/
Tampereen yliopiston opas Ebsco-tietokannan käyttöön:
http://www.uta.fi/laitokset/kirjasto/tietopalvelu/
ebscoohje.shtml
Myös Lapin yliopiston kirjasto järjestää erilaisia tiedonhakukursseja. Tiedonhankinnan (yhteiskuntatieteen, kasvatustieteet, taiteet) perusteet sivusto löytyy osoitteesta http://www.urova.fi/home/kirjasto/tiedot/
tiedotkurssi.htm.
Oikeustieteen tiedonhnkintakurssi puolestaan on osoitteessa http://www.urova.fi/home/kirjasto/tiedot/
oikeustiedot.htm.
Eveliina Olsson, 2002.