Etusivu

|

Ohjelma

Yhteystiedot

|

Ohjeet

 

Sisällysluettelo:

Johdanto

 Marginaali

Toiseus

 Ero

Lopputehtävä

 

Suoritusohjeet

Keskusteluohjeet

Pohjoistuulia sukupuolesta ja marginaaleista -verkkokurssille voi osallistua 20 opiskelijaa. Kurssin työympäristönä on Optima-oppimisympäristö.

Kurssi on neljän (4) opintopisteen laajuinen ja se korvaa Lapin yliopiston naistutkimusyksikön aineopintojen opinnoista kohdan kohdan XNTU3518 Muut naistutkimuksen opinnot. Perusopinnoista se korvaa kohdan XNTU1504 Etninen, kulttuurinen ja alueellinen sukupuoliero.

Verkkokurssilla työskennellään sekä omatoimisesti että ryhmässä. Kurssilla luetaan tekstejä, tehdään kirjallisia oppimistehtäviä sekä keskustellaan ja väitellään oppimisympäristössä. Kurssin suorittaminen edellyttää aikataulun mukaan työskentelemistä ja mielellään päivittäistä keskustelualueen seuraamista aina kunkin tehtävän jättöpäivän jälkeen.

VKurssin Marginaali-osuudessa keskustelu eli kommentit täytyy esittää vähintään kahdelle muulle osallistujalle heidän omatoimisesti tehdyn kommentaariinsa pohjalta. Toiseus- ja Ero-osuuksissa keskustelu eli kommentit käydään ryhmän sisällä, mutta yhtä lailla kommentteja tulee esittää vähintään kaksi. Ohjeet kommentaarin, kommentin ja kirjoitelman kirjoittamiseen ovat tässä dokumentissa.

Kurssin suorittaminen tapahtuu 9.10–1.12.2006. Kurssista voi antaa palautetta viikolla 49 ja kurssiarvioinnit annetaan viikolla 50.

Kommentaari
Kirjallisena oppimistehtävänä on keskustelualueelle lähetettävä n. 60 rivin kommentaari annetusta aiheesta. Kommentaarissa kirjoittaja ilmaisee omia perusteltuja näkemyksiään ja huomioita annetusta lukemistosta ja sen pohjalta. Kommentaareissa ei tarvitse kuljettaa mukana lähdeapparaattia, viittaukset lukemistoon riittävät.

Kommentti
Keskustelut eli n. 20 rivin kommentit käydään keskusteluympäristössä kommentaarien pohjalta. Kommentit eivät tulisi jäädä pelkän 'tykkään / en tykkää' -tyylisen mielipiteen tasolle vaan niidenkin tulisi olla perusteltuja.

Kirjoitelma
Kirjoitelmassa tuotetaan omaa, persoonallista näkökulmaa johonkin rajattuun teemaan. Kirjoitelma ei siis salli piiloutumista toisten tekstien taakse, eikä se ei ole pelkkää lähdekirjallisuuden referointia. Opinto-suorituksena ja tieteellisenä kirjoitelmana se vaatii kuitenkin aina julkilausuttua suhteuttamista muihin kirjoituksiin, näkemyksiin, keskusteluihin, teoreettisiin virtauksiin jne.

Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kirjoitelman tulee pohjautua lähdekirjallisuuteen. Toisin kuin tieteellinen artikkeli (tai kirjallinen esitelmä kuten proseminaariesitelmä), se voi perustua muutamaan ohjaajan nimeämään teokseen. Tekstissä tulee aina tavalla tai toisella mainita (lähdeviitteellä tai muutoin), milloin jokin lausuma on suora lainaus tai referaatti jonkun toisen kirjoittajan esittämistä ajatuksista.

Kysymyksiä?
Jos sinulla on mitä tahansa kysymyksiä tai tunnet epävarmuutta tehtävien suorittamisen suhteen niin kysy opettajilta.

Tiedonhakulinkkejä
Elektronisten, tieteellisten tietokantojen käyttöohjeita löytyy monien yliopistokirjastojen verkkosivuilta.

Taideteollisen korkeakoulun kirjastoaiheinen sanakirja auttaa alkuun hakukäsitteiden hahmottamisessa:
http://www2.uiah.fi/virtu/materiaalit/ tiedonhakuopas/sanasto.html.

Helsingin yliopiston tiedonhaun verkkokurssi on oiva perehdytystyökalu tiedonhaun saloihin: http://www.opiskelijakirjasto.lib.helsinki.fi/koulutus/verkkokurssi/.

Tampereen yliopiston opas Ebsco-tietokannan käyttöön: http://www.uta.fi/laitokset/kirjasto/tietopalvelu/ebscoohje.shtml.

Myös Lapin yliopiston kirjasto järjestää erilaisia tiedonhakukursseja. Tiedonhankinnan (yhteiskuntatieteen, kasvatustieteet, taiteet) perusteet sivusto löytyy osoitteesta http://www.ulapland.fi/home/kirjasto/tiedot/tiedotkurssi.htm.

Oikeustieteen tiedonhnkintakurssi puolestaan on osoitteessa http://www.ulapland.fi/home/kirjasto/tiedot/oikeustiedot.htm.