Etusivu

|

Ohjelma

Yhteystiedot

|

Ohjeet

 

Sisällysluettelo:

Johdanto

 Marginaali

Toiseus

 Ero

 Lopputehtävä

 

Pohjoistuulia sukupuolesta ja marginaaleista
9.10.–1.12.2006

Tavoitteet ja rakenne

Pohjoistuulia sukupuolesta ja marginaaleista on Lapin yliopiston naistutkimusyksikön verkkokurssi. Sen tavoitteena on oppia tunnistamaan, analysoimaan ja kyseenalaistamaan pohjoisen luonnollistettua järjestystä suhteessa sukupuolikulttuuriin. Aihetta lähestytään marginaalin, toiseuden ja eron käsitteiden kautta, jotka sijoitetaan pohjoisen kontekstiin.

Verkkokurssi koostuu kolmesta jaksosta, joihin osallistumisen lisäksi opiskelijat suorittavat ennakko- ja lopputehtävät.

Jokaiseen opintojaksoon kuuluu verkkokurssia varten kirjoitetut tekstit, joiden tarkoituksena on valottaa kutakin teemaa. Tekstien ja muiden teoreettisten artikkelien kautta opiskelija lukee verkossa julkaistun Tuulia. Feministisiä näkökulmia lappilaiseen sukupuolikulttuuriin -teoksen artikkeleita. Keskustelu käydään Optima-oppimisympäristössä.

Syksyllä 2006 käynnistyvälle verkkokurssille otetaan 20 opiskelijaa.

Kurssin ohjelma

Johdanto, johdantotehtävä ja tutustuminen
Vko 41.
Johdantotehtävänä on Kaltio-lehden kolumnien ja kurssille kirjoitetun johdantotekstin innoittamana kirjoitus siitä, millainen on sinun pohjoisesi. Samalla esittelet itsesi muille kurssilaisille. Tehtävä annetaan ma 9.10. ja palautetaan pe 13.10.

Marginaali
Vko 42. Tutustuminen käsitteeseen ma 16.10. lähtien marginaali-tekstin ja lukemiston kautta. Tehtävänanto ja kommentaarin kirjoittaminen.
Vko 43. Kommentaarin palauttaminen ma 23.10. ja keskustelua kommentaarien pohjalta.

Toiseus
Vko 44. Tutustuminen käsitteeseen ma 30.10. lähtien toiseus-tekstin ja lukemiston kautta. Tehtävänanto ja kommentaarin kirjoittaminen.
Vko 45. Kommentaarin palauttaminen ke 8.11. ja keskustelua kommentaarien pohjalta.

Ero
Vko 46. Tutustuminen käsitteeseen ma 13.11. lähtien ero-tekstin ja lukemiston kautta. Tehtävänanto ja kommentaarin kirjoittaminen.
Vko 47. Kommentaarin palauttaminen ke 22.11. ja keskustelua kommentaarien pohjalta.

Lopputehtävä
Vko 48. Lopputehtävän kirjoittamista itsenäisesti. Tehtävä annetaan viikolla 47 pe. 24.11. ja palautetaan pe 1.12. mennessä.

Loppukeskustelu ja palaute
Vko 49.
Palautteen anto verkkokurssista viikolla 49.

Kurssin tekijät

Opintojakson suunnittelutyöryhmään ovat kuuluneet Päivi Naskali, Mervi Autti, Seija Keskitalo-Foley, Anne Kontsas, Mervi Kutuniva, Eveliina Olsson ja Heidi Sinevaara-Niskanen. Verkkosivuston visuaalisesta ja teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Eveliina Olsson.

Kurssin logona toimivassa kuvassa suksisauvoihin nojaa valokuvaaja Lyyli Autti (1898–1950). Kuva on 1920-luvulta ja sen on ottanut Hanna Autti. Etusivun nuoren tanssivan naisen on kuvannut Miina Alajärvi vuonna 2004.